Puutarhanhoito Tärkeää Luonnon Ja Mielen Hyvinvoinnille

Jo muinaiset kiinalaiset sanoivat, että jos haluat tulla onnelliseksi, ryhdy puutarhuriksi. Onko puutarhanhoito tärkeää vain ihmisen mielelle vai myös luonnolle ja kaikelle ympäristölle? Siitä voidaan tietysti olla monta mieltä. Varmaa kuitenkin on, että puutarhassa ja pihalla puuhailu rentouttaa, auttaa ihmistä lähestymään luontoa ja ymmärtämään kasvun ihmettä. Jo pienet lapset seuraavat innoissaan kuinka kylvetystä siemenestä kasvaa uusi kasvi, ja isommat ihmiset nauttivat hoidetun puutarhan muodoista, väreistä, kukista ja tuoksuista. Voisiko parempaa harrastusta ollakaan kuin puutarhanhoito, josta saa niin hyötyä kuin iloa, onnistumisen elämyksiä, mielenrauhaa ja herkullisia makuja ruokapöytään. Pienikin puutarha tuo hoitajalleen tyydytystä, varsinkin silloin, kun hän näkee joka päivä oman työnsä tulokset.

Puutarhat kaupunkialueiden vihreinä keitaina

PuutarhatMietittäessä onko puutarhanhoito tärkeää vai ei, on muistettava kasvillisuuden ja viheralueiden merkitys kaupunkialueiden vihreinä keuhkoina ja niiden merkitys koko ekosysteemille. Pienetkin viheralueet ja puutarhat tarjoavat suojaa ja elinympäristöjä lukuisille hyönteisille, eläimille ja kasveille, jotka muuten saattaisivat joutua uhanalaisiksi laajoilla alueilla tai jopa kuolla sukupuuttoon ilman sopivia elinympäristöjä. Vihreät kasvit puhdistavat myös tehokkaasti ilmaa pölystä ja saasteista vaikuttaen näin suoraan myös ihmisten elinympäristön laatua parantavasti. Kauniissa ja hyvin hoidetussa puutarhassa lepäävät sekä silmä että mieli auttaen meitä rauhoittumaan nykyajan kiireisen elämänmenon keskellä. Siksi niin yksityisten ihmisten kuin julkisyhteisöjenkin kannattaisi satsata puutarhoihin huomattavasti nykyistä enemmän.

Monissa maissa ja kulttuureissa hyöty- ja koristekasvien viljely omistajien ruuaksi on ensiarvoisen tärkeää ja monille jopa elinehto. Ilman omasta puutarhasta saatavia tuotteita ravinto olisi huomattavasti vähäisempää, niukempaa ja yksipuolisempaa. Tietyissä paikoissa, kuten joissain sairaaloissa tai hoitokodeissa, on puutarhanhoito tärkeää myös terapeuttisena hoitomuotona. Puutarhassa puuhailu antaa potilaille mielekästä tekemistä, jossa näkee omien kättensä jäljen, saa tyydytystä tehdystä työstä ja pääsee usein myös maistelemaan noita rakkaudella hoidettuja työn tuloksia maukkaan ruuan muodossa. Ei sovi unohtaa myöskään puutarhatyön ja kasvien vaikutusta mielen rauhoittajana. Mieli lepää, kun istahtaa illalla raskaan päivän jälkeen katsomaan, kokemaan, kuuntelemaan ja tuntemaan puutarhan erilaisia tuoksuja ja ääniä. Ja maistuuko mikään paremmalta kuin itse kasvatetut marjat, hedelmät tai vihannekset?

Puutarhanhoito on myös sosiaalista yhdessäoloa

Jossa-puutarhanhoidollaEsimerkiksi Englannissa, jossa puutarhanhoidolla on pitkät vuosisataiset perinteet, on puutarhanhoito tärkeää myös sosiaalisessa elämässä. Lähes joka kylässä pidetään puutarhanäyttelyitä, kilpailuja kauneimmista pihoista tai suurimmista vihanneksista. Vuokrattavien viljelypalstojen hoitajat tutustuvat palstanaapureihinsa, keskustelevat siemenistä, taimista tai parhaista kasvatustavoista ja antavat toisilleen kullanarvoisia puutarhanhoitovinkkejä. Kauniiden ja hyvin hoidettujen puutarhojen omistajat ovat ylpeitä saavutuksistaan ja esittelevät niitä mielellään muille. Jollakulla on kadun komeimmat ruusut, toisella taas kaunein perennapenkki tai sävysävyyn kukkivat kukka-astiat. Puutarhaa ei voi – tai ei ainakaan uskaltaisi – jättää rempalleen, koska se alentaisi heti omistajansa sosiaalista arvostusta. Onhan puutarha usein ensimmäinen asia, jonka näemme saapuessamme talolle. Se on tavallaan varsinainen talon ja sen omistajan käyntikortti.